Skip to main content

PICASSO: De ‘gouden’ satelliet

Research Topic Chapter
News flash intro
Onder leiding van het BIRA, en met de steun van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA, werd de vergulde satelliet PICASSO (PICo-Satellite for Atmospheric and Space Science Observations) in september 2020 met succes gelanceerd door een Arianespace Vega raket. De twee instrumenten aan boord moeten nu aantonen dat CubeSat technologie wetenschappelijk nuttige gegevens kan opleveren.
Body text

PICASSO is een 3U CubeSat missie, uitgedacht en geleid door het BIRA en ontwikkeld in samenwerking met VTT Technical Research Center of Finland Ltd, AAC Clyde Space Ltd. (UK) en CSL (Centre Spatial de Liège, België). De CubeSat werd gebouwd door AAC Clyde Space in Schotland en werd begin 2020 aan ESA bezorgd. Kort daarna werd de satelliet in Delft in zijn lanceercontainer geplaatst. PICASSO werd samen met heel wat andere CubeSats vanuit Kourou (Frans Guyana) gelanceerd, aan boord van de Arianespace Vega SSMS (Small Spacecraft Mission Service) demonstratievlucht, op 3 september 2020 (Belgische tijd).

De PICASSO CubeSat heeft een massa van 3.8 kg en cirkelt momenteel boven de Aarde op een hoogte van 535 km in een polaire baan met een inclinatie van 97.51º, wat de instrumenten toelaat om nagenoeg de hele Aarde te bestrijken.

AAC Clyde Space communiceert met de satelliet via een grondstation in hun hoofdkwartier in Glasgow, dat meteen fungeert als PICASSO-controlecentrum. Het grondstation volgt de satelliet en verzorgt het verzenden en ontvangen van bevelen en meetgegevens op een automatische en geoptimaliseerde manier.

Momenteel worden de twee wetenschappelijke instrumenten aan boord uitgetest. Zodra zij operationeel zijn, zal PICASSO in staat zijn wetenschappelijke metingen van de aardatmosfeer te verrichten.

  • VISION, uitgedacht door het BIRA en ontwikkeld door VTT, zal verticale profielen van de ozonconcentratie en van de temperatuur in de atmosfeer bepalen op basis van waarnemingen aan de horizon bij zonsopgang en zonsondergang tijdens elk rondje van de satelliet rond de Aarde.
  • SLP, volledig ontwikkeld en uitgewerkt door het BIRA, zal de dichtheid en temperatuur van elektronen meten in de ionosfeer rond de Aarde, en de elektrische potentiaal van de satelliet (Ranvier et al. 2019). Daartoe moet de buitenkant van de satelliet elektrisch geleidend zijn, vandaar het laagje goud.

Als pionier in het domein heeft de PICASSO-missie ons waardevolle lessen geleerd over de voordelen van CubeSat technologie, maar ook over de vele uitdagingen en de complexiteit ervan.

 

Referenties:

Ranvier, S., Anciaux, M., De Keyser, J., Pieroux, D., Baker, N., and Lebreton, J.-P. (2019). SLP: The Sweeping Langmuir Probe Instrument to Monitor the Upper Ionosphere on Board the PICASSO Nano-Satellite. 70th International Astronautical Congress (IAC), Washington D.C., United States, 21-25 October 2019, Paper ID 53780.

Figure 2 body text
Figure 2 caption (legend)
Het BIRA team achter PICASSO. (Credit: BIRA)
Publication date